Do góry

Przekąski Przepis na:

Krokiety ruskie rewolucja na talerzu :)

Krokiety ruskie rewolucja na talerzu :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 554

Dodano:

Odsłon: 20376

nie drogie a bardzo syte danie w sam raz dla głodomorów ;D nierozłączne z pikantnym czerwonym barszczem. kompromis miedzy krokietem i pierogami ruskimi z tych pierwszych bierzemy chrupiący naleśnik z drugich pikantne serowe nadzienie...równowaga zachowana ;) można wykorzystać nadwyżkę ziemniaków lub naleśników z poprzedniego dnia z obiadu...

Składniki

  • twaróg, ok 0,5kg
  • ziemniaki ugotowane, ok 0,5 kg tyle samo co twarogu
  • cebula, 3 duże
  • naleśniki duże, ok 10
  • Bułka tarta, kilka garści
  • olej, do smażenia
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Usmażyć naleśniki wg. przepisu podstawowego ok 10 szt - zostawić 2-3 chochle ciasta w miseczce ( będzie potrzebne do obtoczenia gotowych krokietów !!!) naleśniki odstawić aż przestygną.

  2. Ziemniaki i twaróg utłuc tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę i przetrzeć przez sitko lub przepuścić raz przez maszynkę. Cebulę zeszklić na patelni dodać do masy serowo ziemniaczanej. Oprószyć obficie solą pieprzem i dodać odrobinę maggi. Całość wymieszać na gładką masę.

  3. Rozgrzać na patelni olej. Z przestudzonych naleśników i farszu formujemy krokiety: Formujemy z masy (dwie duże łyżki stołowe-garść) podłużny wałeczek kładziemy na 1 końcu naleśnika boki zawijamy do środka i rulon-ujemy na końcu lekko przygniatamy.

  4. Naleśnik maczamy w cieście naleśnikowym obtaczamy w sporej ilości bułki tartej i od razu kładziemy na rozgrzaną patelnię. Obsmażamy na złoty kolor ze wszystkich stron. Gotowe-SMACZNEGO !!!

  5. Ja zawsze podaję je z pikantnym czerwonym barszczem ( mój przepis dodany) Świetne jako przystawka lub normalny obiad. Ostrzegam są bardzo bardzo sycące i smaczne ;D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pola55 28 grudnia 2016 "Naleśnik maczamy w cieście naleśnikowym obtaczamy w sporej ilości bułki tartej".... nie za dużo ciasta w cieście ?....

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

cytrynkaaa 24 lutego 2012 polecam u mnie smakują wszystkim są bardzo syte więc na obiad nie trzeba wiele łatwo wykarmić nimi armię ;) - nadają się na obiady rodzinne lub imprezki ...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 24 lutego 2012 Muszę wypróbować - coś mi się wydaje ,że będzie bardzo smakować.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nikola2005 03 grudnia 2011 Też takie robię, naprawdę jest pyszne i syte :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

cytrynkaaa 23 września 2011 Dziękuję są naprawdę pyyyyyyyyszne polecam jak najbardziej :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 06 sierpnia 2011 Kocham ruskie pierogi! Więc to na pewno mi zasmakuje. Wypróbuję:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń