Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z chińskim nadzieniem, a la sajgonki.

Krokiety z chińskim nadzieniem, a la sajgonki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1068 Ocena: 11264

Dodano:

Odsłon: 2620

Krokiety z farszem mieszanki warzywnej do dań chińskich. "Mieszanka chińska to idealna propozycja dla kulinarnych smakoszy. Świetnie skomponowany mix warzyw takich jak: kiełki fasoli Mung, pędów bambusa, marchewki, cebuli, grzybów chińskich oraz papryki i pora, zadowoli gusta nawet najbardziej wymagających entuzjastów kuchni azjatyckiej. Idealnie pasuje to drobiu, mięs oraz ryżu i chińskiego makaronu". :)

Składniki

  • mieszanka chińska 1 opakowanie 750 gram.
  • filet z kurczaka 1 kg.
  • przyprawa do dań chińskich Fix Knorr
  • kasza gryczana 100 gram
  • Sól
  • Pieprz
  • papryka czerwona słodka
  • Bazylia
  • Sos sojowy
  • olej do smażenia
  • składniki: na 21 placków:
  • 6 jajek
  • 3 szklanki mleka
  • 3 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 6 łyżek oleju
  • 4,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. wykonanie farszu:

    Na patelni z dodatkiem 4 łyżek oleju dusimy zamrożoną mieszankę chińską z pokrojoną w kostkę czerwoną papryką, dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy solą,pieprzem i sosem sojowym ciemnym. Usmażoną mieszankę chińską wykładamy do miski w której będziemy przygotowywać farsz. w garnczku parzymy w osolonej wodzie torebkę kaszy gryczanej, po sparzeniu studzimy i dodajemy do miski z farszem. Na patelni z małą zawartością oleju smażymy mięso drobiowe pokrojone w drobną kostkę przyprawione przyprawą Fix do dań chińskich, podczas smażenia rozdrabniamy je, żeby nie było posklejane. Podsmażone mięso dodajemy do miski z warzywami i kaszą gryczaną. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku i studzimy.

    wykonanie ciasta:

    Do miski wlewamy mleko, wodę, olej, sól i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut i po tym czasie smażymy placki.

  2. Przygotowanie krokietów:

    Rozkładamy usmażony placek.

  3. Nakładamy farsz.

  4. Zawijamy tak żeby każdy krokiet był dokładnie zawinięty.

  5. Każdy krokiet namaczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju z każdej strony na rumiano. Pamiętajmy żeby na patelni była odpowiednia ilość oleju.

  6. Usmażone krokiety odtłuszczamy na ręcznikach papierowych i układamy na talerzu. Możemy podawać je z barszczem czerwonym.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń