Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z farszem ryżowo kurkowym

Krokiety z farszem ryżowo kurkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 439

Dodano:

Odsłon: 157

Bardzo lubimy krokiety. Ale, żeby nie było nudno kombinuje z dodatkami i praktycznie za każdym razem są one inne. Oczywiście nie zapominam o tych tradycyjnych z kapustą i grzybami, zwłaszcza że suszonych grzybów mam pod dostatkiem. Bo z kapustą i własnie suszonymi grzybami są najlepsze.

Składniki

  • FARSZ :
  • 1 saszetka ryżu parabolicznego z dzikim ( 100 g )
  • 200 g blanszowanych kurek
  • 250 g kiełbasy cienkiej ( u mnie schabowa )
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki posiekanej naci selera
  • 50 g żółtego sera
  • sól czosnkowa
  • pieprz kolorowy
  • pieprz cayenne
  • kilka łyżek oleju
  • NALEŚNIKI :
  • 2 szk mleka
  • 2,5 szk mąki pszennej typ 500
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • DODATKOWO :
  • jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. NADZIENIE :
    W garnku zagotować wodę z odrobiną soli, włożyć woreczek z ryżem i gotować według zaleceń.
    Po ugotowaniu odsączyć, rozciąć woreczek i przesypać ryż do garnka.
    W szerokim rondlu rozgrzać trochę oleju, wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę smażyć.
    Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę i dalej smażyć a następnie dodać kurki.
    Całość smażyć chwilę, dodać przyprawy, ryż i posiekany seler, wymieszać farsz i lekko przestudzić.
    Na koniec dodać starty żółty ser i ponownie wymieszać farsz.

  2. NALEŚNIKI :
    Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać.
    Odstawić na 15 minut a potem nalewać łyżka wazową porcje ciasta na gorącą patelnię i smażyć naleśniki na rumiano z obu stron.
    Usmażone układać jeden na drugim na talerzu.

  3. WYKONANIE :
    Na naleśniki kłaść porcje nadzienia, składać lub zawijać w krokiety.
    Następnie każdy krokiet zanurzać w rozmąconym z odrobiną soli jajku, panierować w tartej bułce i smażyć na oleju na złoto brązowy kolor z każdej strony.
    Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym.
    Podawać na gorąco.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń