Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z farszem szpinakowo-serowo-jajecznym

Krokiety z farszem szpinakowo-serowo-jajecznym

Autor:

Przepisów i artykułów: 424 Ocena: 12332

Dodano:

Odsłon: 1461

Idealne na świąteczną przekąskę ;-)

Składniki

  • 8-10 usmażonych naleśników
  • 250-300 g mrożonego szpinaku
  • 10 dag żółtego sera
  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • Ponadto:
  • 1 szklanka mleka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia krokietów
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mrożony szpinak lekko podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Do szpianku dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smażym do momentu zeszklenia się cebuli.

  2. Do podsmażonego szpinaku i cebuli dodajemy sproszkowany czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem. Do szpinakowej masy dodajemy pokrojone w drobną kostkę ugotowane jajka i starty na drobnych oczkach żółty ser.

  3. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  4. Przygotowany farsz nakładamy na każdy naleśnik, rozsmarowujemy po całym placku i zwijamy w krokiety tak jak na zdjęciach poniżej.

  5. Zwijamy.

  6. Zwinięte naleśniki z nadzieniem obmaczamy w mleku.

  7. A następnie obtaczamy w bułce tartej.

  8. Krokiety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoto-brązowy kolor.

  9. I z drugiej strony.

  10. Gotowe krokiety przekładamy na talerz i od razu podajemy. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń