Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z fasolką szparagową i pecorino romano

Krokiety z fasolką szparagową i pecorino romano

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1471

Dodano:

Odsłon: 5610

Oryginalne krokiety - ciasto naleśnikowe z dodatkiem pikantnej pasty harissy ukrywa fasolkę szparagową i wyrazisty ser pecorino romano całość okryte jest chrupiącym boczkiem.

Składniki

  • ciasto: 250 g mąki szczypta soli łyżka harissy 5 jajek 400 ml mleka 100 ml wody gazowanej łyżka masła
  • nadzienie: 600 g ugotowanej fasolki szparagowej 300 g drobno startego pecorino romano 200 g słodkiej śmietanki 42% pieprz
  • 20 cienkich plasterków wędzonego surowego boczku
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto:
    Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy, jajka, harissę oraz wodę i połowę mleka. Przygotowujemy gęste ciasto, ciągle ubijając dodajemy resztę mleka. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Pozostawiamy na 30 - 40 minut, aby mąka napęczniała i ciasto zgęstniało.
    Patelnię lekko natłuszczamy. Ja posmarowałam klarowanym masłem. Rozgrzewamy. Smażymy naleśniki. Naleśniki smażymy minutę lub trochę dłużej w zależności jak gruba jest warstwa ciasta. Z drugiej strony smażymy bardzo krótko.
    Po usmażeniu naleśniki zsuwamy z patelni na ogrzany talerz, układamy stos jeden na drugim. Aby zachowały temperaturę przykrywamy drugim talerzem.
    farsz:
    Ser mieszamy ze śmietanką, doprawiamy pieprzem.Fasolki przycinamy tak by były równej długości.

    Na każdy naleśnik nakładamy masę serową, a na niej układamy fasolkę. Zawijamy brzegi, a następnie zwijamy naleśnik.
    Krokiety owijamy w plasterki boczku, a następnie zapiekamy w piecyku lub obsmażamy na patelni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń