Do góry

Dania główne Przepis na:

krokiety z grzybami i kapustą

krokiety z grzybami i kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1473

Dodano:

Odsłon: 9085

Przepis na pyszne krokiety z grzybami i kapustą.

Składniki

  • składniki na naleśniki: 1 jajko 1/2 litra mleka 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki soli 1 szczypta soli 1 szczypta sody oczyszczonej
  • składniki na farsz: 60 dkg pieczarek 40 dkg kapusty kiszonej 10 dkg suszonych grzybów
  • 1 cebula 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku ponadto: 1-2 jajka bułka tarta olej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Do miski wsypać mąkę, wbić jajko i dolać mleko. Mieszać mikserem na wolnych obrotach przez 1 minutę, następnie zwiększyć obroty i miksować jeszcze ok 3 minuty. Jeżeli ciasto wydaje się za rzadkie dosypać 2 łyżki maki i miksować.

    Rozgrzać patelnię, nalewać chochelką ciasto i smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor



  2. Suszone grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na bok. Pieczarki obrać i zmielić w maszynce o grubych oczkach razem z odciśniętymi grzybami leśnymi. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Grzyby podsuszyć na patelni bez tłuszczu, aż woda wyparuje następnie doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dolać odrobinę oleju. Kapustę kiszoną siekać drobno nożem lub przepuścić przez maszynkę, następnie gotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną kapustę mieszać z grzybami i cebulą, można doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Na każdy usmażony naleśnik nałożyć dwie łyżeczki farszu i zawijać jak gołąbki. Każdego krokieta obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń