Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z kurczakiem i szpinakiem

Przepis dnia 2019-09-04
Krokiety z kurczakiem i szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 1417

Dodano:

Odsłon: 953

Uwielbiam krokiety ale przygotowuję je nie tylko w tradycyjnej wersji. Dlatego dziś ma dla was przepis na wersję z kurczakiem i szpinakiem oraz dużą ilością sera mozzarella. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Naleśniki: 250 gramów mąki pszennej
  • 500 mililitrów mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz: 500 gramów mrożonego szpinaku
  • 500 gramów piersi z kurczaka
  • 150 gramów tartego sera mozzarella
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Sól i pieprz do smaku
  • Panierka: Bułka tarta
  • 2 jajka
  • Olej do smażenia
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. • W misce mieszamy składniki na naleśniki: mąkę, mleko, jajko i sól, całość miksujemy przez kilka minut
    • Smażymy cienkie naleśniki na patelni z niewielką ilością oleju
    • Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przeprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy do uzyskania złotego koloru
    • Szpinak przekładamy do garnka, zalewamy niewielka ilością wody, solimy i gotujemy przez kilka minut, nadmiar wody odsączamy na sitku

  2. • Szpinak łączymy z podsmażonym kurczakiem, dodajemy: ser mozzarella, śmietanę, bułkę tartą, całość mieszamy i doprawiamy
    • Na każdy naleśnik nakładamy dwie-trzy łyżki farszu, boki naleśnika składamy do środka i zwijamy krokiety
    • Krokiety panierujemy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń