Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z nadzieniem drobiowym z kurkami

Przepis dnia 2018-05-07
Krokiety z nadzieniem drobiowym z kurkami

Autor: FoodSafari

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 1219

Dodano: 03.05.2018

Odsłon: 2674

Kolejny przepis, który smakiem przypomni obiad u babci. Kremowe nadzienie z mięsa drobiowego, aromatycznego lubczyku oraz kurek. W sezonie używamy oczywiście świeżych grzybów, poza sezonem można użyć mrożonych. Tajemnica smaku skrywa się w doborze składników. Warto użyć mięs z drobiu z wolnego wybiegu, hodowanych naturalnie na ziarnie, bez sztucznych karm i antybiotyków.

Składniki

  • ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2-3 jajka
  • 2 czubate szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub stopionego masła klarowanego
  • masło klarowane do natłuszczenia patelni
  • farsz:
  • 150-200 g kurek świeżych lub mrożonych
  • 4 cebule
  • ugotowane i obrane od kości mięso z wiejskiej kury
  • 250-300 g masła
  • 2-3 gałązki lubczyku
  • sól morska
  • pieprz ziołowy
  • chili
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz czarny
  • do panierowania: jajko bułka tarta z pieczywa u mnie domowa z ziarnami
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do głębokiej miski wlewamy mleko i wodę, jaja i sól. Potem trzepaczką mieszamy. Dodajemy mąkę i mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na pół godziny.
    Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością klarowanego masła. Mieszamy ciasto, wlewamy je na patelnię za pomocą chochelki. Kiedy powierzchnia ciasta jest już sucha, odwracamy i smażymy z drugiej strony.


    Kurki dusimy na maśle z cebulą, doprawiam solą. Gdy cebula jest już uduszona, dodajemy posiekany lubczyk, wyłączamy ogień.

    Po uduszeniu mielimy w maszynce obrane mięso z kury na przemian dodając grzyby i cebulę(oczywiście wlewamy również masło spod duszenia, dzięki niemu farsz będzie kremowy). Farsz doprawiamy przyprawami do smaku. Smarujemy nim naleśniki.


    Posmarowane naleśniki zwijamy w ruloniki.

    Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie odsmażamy na rumiano.

    Podajemy posypane świeżym lubczykiem i skropione sosem sojowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń