Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety ze szpinakiem i fetą.

Przepis dnia 2016-08-08
Krokiety ze szpinakiem i fetą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 262

Dodano:

Odsłon: 24386

Pyszne i miękkie naleśniki, przełożone lekkim farszem ze szpinaku i fety.

Składniki

  • Naleśniki:
  • 3 jajka,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki wody gazowanej,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • szczypta soli (w przypadku gdybyśmy robili naleśniki na słodki, zamiast soli użyć 2 łyżki cukru).
  • Farsz:
  • 450/500 gramów szpinaku (ja użyłam mrożonego brykietu),
  • 200 gramów sera feta,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko,
  • bułka tarta.
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Tutaj mamy wolność wyboru. Możemy najpierw usmażyć naleśniki. Lub najpierw zrobić farsz, należy tylko pamiętać, żeby farsz w momencie nakładania do naleśników był chłodny. Ja naleśniki usmażyłam dzień wcześniej.

  2. Naleśniki:
    Jajka rozpijamy warzechą do połączenia się białka z żółtkiem, dodajemy sól, wodę i mleko. Wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę i mieszamy aż nie będzie grudek (najłatwiej ubijaczką do jajek).
    Smażymy cienkie naleśniki.

  3. Farsz:
    Czosnek obieramy, rozgniatamy ręką i smażymy lekko na oleju. Dodajemy szpinak i dusimy kilka minut. Dodajemy sól i pieprz (należy pamiętać, że feta także jest słona, więc z rozwagą). Pod koniec dodajemy pokruszoną fetę, jogurt i mieszamy. Ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

  4. Farszem smarujemy naleśniki.

  5. Składamy dwa boki.

  6. Składamy jeden koniec.

  7. I zawijamy...

  8. W efekcie powstaje nam krokiet jeszcze bez panierki:

  9. Teraz wystarczy nasze krokiety zanurzyć w rozmąconym jajku z dwoma łyżkami mleka, obtoczyć w bułce tartej wymieszanej ze szczyptą soli. I smażyć na oleju na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń