Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
tanie,zdrowe i smaczne
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 25
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10512
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 25
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10512
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Składniki
Masa szpinakowa:W garnku rozpuszczamy margarynę,wkładamy lekko rozmrożony szpinak(drobny).Gdy szpinak całkiem się rozmrozi dodajemy starty na drobnych oczkach czosnek,2 łyżki śmietany,łyżkę mąki,sól,pieprz.Można dodać łyżeczkę sosu czosnkowego lub chrzanowego(wedle uznania)Tak przygotowaną masę gotujemy 10 minut mieszając i zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto naleśnikowe:W naczyniu łączymy jajka,trochę mleka,olej oraz dobrawkę lub deguste i dokładnie mieszamy.Następnie na przemian dodajemy mąkę i mleko.Ciasta robimy tyle ile uważamy za stosowne.Z moich proporcji wychodzi okolo 20-tu naleśników.Ciasto powinno być lejące.Troszkę ciasta odlewamy do miseczki ,ponieważ będzie nam potrzebne potem.
Na usmażone nalesniki nakladamy niepełną łyżkę szpinaku i rozsmarowujemy wzdłuz naleśnika, ale tylko na środku.Na to nakładamy plasterek żółtego sera.Następnie nieposmarowane boki dajemy do środka tak,aby stykały się krawędziami i zwijamy w rulonik.Jesli szpinak po ostygnięciu byłby za gęsty ,można go lekko podgrzac dodając 2-3 łyżki mleka.
Na koniec każdy tak przygotowany krokiet patamy we wcześniej odlanym cieście(mozna dolać troszkę mleka) a następnie w bułce tartej.Kolejnym krokiem jest rozgrzanie oleju na patelni a następnie smażenie krokietów na złoty kolor.Życzę smacznego.