Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety ze szpinakiem i żółtym serem

Krokiety ze szpinakiem i żółtym serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 153

Dodano:

Odsłon: 27694

tanie,zdrowe i smaczne

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masa szpinakowa:W garnku rozpuszczamy margarynę,wkładamy lekko rozmrożony szpinak(drobny).Gdy szpinak całkiem się rozmrozi dodajemy starty na drobnych oczkach czosnek,2 łyżki śmietany,łyżkę mąki,sól,pieprz.Można dodać łyżeczkę sosu czosnkowego lub chrzanowego(wedle uznania)Tak przygotowaną masę gotujemy 10 minut mieszając i zostawiamy do ostygnięcia.

  2. Ciasto naleśnikowe:W naczyniu łączymy jajka,trochę mleka,olej oraz dobrawkę lub deguste i dokładnie mieszamy.Następnie na przemian dodajemy mąkę i mleko.Ciasta robimy tyle ile uważamy za stosowne.Z moich proporcji wychodzi okolo 20-tu naleśników.Ciasto powinno być lejące.Troszkę ciasta odlewamy do miseczki ,ponieważ będzie nam potrzebne potem.

  3. Na usmażone nalesniki nakladamy niepełną łyżkę szpinaku i rozsmarowujemy wzdłuz naleśnika, ale tylko na środku.Na to nakładamy plasterek żółtego sera.Następnie nieposmarowane boki dajemy do środka tak,aby stykały się krawędziami i zwijamy w rulonik.Jesli szpinak po ostygnięciu byłby za gęsty ,można go lekko podgrzac dodając 2-3 łyżki mleka.

  4. Na koniec każdy tak przygotowany krokiet patamy we wcześniej odlanym cieście(mozna dolać troszkę mleka) a następnie w bułce tartej.Kolejnym krokiem jest rozgrzanie oleju na patelni a następnie smażenie krokietów na złoty kolor.Życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 30 października 2011 to coś dla mnie,na pewno wypróbuję.Sądzę ,że jak dla kogoś za ciężkie to wystarczy zrobić bez sera,i przysmażyć bez dodatkowej panierki-też będą wspaniałe

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maupeczka 16 sierpnia 2011 skoro jesteś taka mądra to zaproponuj coś niebywałego "kuchareczko"

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maupeczka 16 sierpnia 2011 wisnia...uwierz mi,że są...jak nie lubiłam szpinaku tak się teraz tym zajadam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maupeczka 09 sierpnia 2011 miechunka...skoro Ci się nie podoba to nie czytaj i nie komentuj

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

miechunka 09 sierpnia 2011 Smażenie na kilku etapach plus spora ilość ciężkostrawnego sera(!) Zdrowa potrawa,co nie?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 05 sierpnia 2011 Mniam... muszą być pyszne i tak apetycznie wyglądają. Do ulubionych i do wypróbowania :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń