Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety ziemniaczane

Krokiety ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2136

Dodano:

Odsłon: 9616

Jeśli z obiadu zostaną nam ugotowane ziemniaki – możemy je wykorzystać do krokietów ziemniaczanych… na kolację :) Ja często robię krokiety na obiad, polewając je sosem pieczarkowym. Do tego surówka z kiszonej kapusty lub białej kapusty :)

Składniki

  • Ziemniaki - 1 kg
  • Pieczarki - 400 g
  • Cebula - 1 duża
  • Jajka - 2 szt.
  • Mąka - 3 czubate łyżki
  • Parmezan - 2 pełne łyżki
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Bułka tarta - kilka łyżek
  • Olej - do smażenia
  • Natka pietruszki - 1-2 łyżki posiekanej
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do przeciśniętych ziemniaków. Dodajemy jajka, parmezan, posiekaną zieleninę, mąkę, 3-4 łyżki bułki tartej i dobrze wyrabiamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Zwilżonymi dłońmi formujemy krokiety i obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Podajemy jako dodatek do mięsa, z ulubioną surówką lub jako samodzielne danie z sosem - pieczarkowym lub pieprzowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 19 lipca 2017 Strasznie pyszne. Szukalam super przepisu na obiad na sobote dla gosci w naszym domu i oto wiem juz, ze zrobie te krokiety, do tego kawalek szyneczki, a nad warzywkiem musze sie zastanowic. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń