Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety ziemniaczane z pieczarkami

Krokiety ziemniaczane z pieczarkami

Autor: Tradycyjna_Kuchnia

Przepisów i artykułów: 1588 Ocena: 6429

Dodano: 11.07.2017

Odsłon: 16906

Moja rodzina je uwielbia.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 biała cebula
  • 2 dag tłuszczu
  • sól do smaku
  • Składniki na nadzienie:
  • 30 dag pieczarek
  • 1-2 białe cebule
  • 3 dag tłuszczu
  • sól i pieprz do smaku
  • Składniki na sos:
  • 15 dag pieczarek
  • 2 białe cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki margaryny
  • 1 ½ łyżki mąki pszennej
  • ¼ szklanki gęstej śmietany 12%
  • 1 szklanka bulionu drobiowego(może być z kostki)
  • 1 łyżka oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i cukier do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie nadzienia:
    Pieczarki oczyścić, umyć, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i drobno pokroić lub zmielić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu. Dodać grzyby i poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

    Wykonanie ciasta:
    Ugotowane i odparowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub zmielić po wystudzeniu. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu. Do ziemniaków dodać mąkę , jajka, cebulę, trochę soli i zagnieść ciasto. Z ciasta zrobić kilka dość grubych wałków, kroić je w plastry, rozpłaszczyć ręką, lub rozwałkować na placuszki. Na każdy placuszek nakładać nadzienie i zlepiać, formując podłużne wałki. Krokiety obtaczać w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na dość dużej ilości rozgrzanego tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu dobrze odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosem.

    Wykonanie sosu:
    Oczyszczone i umyte pieczarki pokroić w paski i podsmażyć na oleju. Cebule obrać, pokroić w kostkę i dodać do pieczarek, po czym podrumienić. Dodać trochę bulionu i dusić do miękkości. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić śmietaną i bulionem, dodać koncentrat pomidorowy. Włożyć pieczarki, i chwilę poddusić. Doprawić do smaku solą, cukrem i zmiażdżonym czosnkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń