Do góry

Zupy Przepis na:

Król niedzielnego stołu: rosół

Król niedzielnego stołu: rosół

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 1854

Dodano:

Odsłon: 3305

Tej zupy nikomu nie trzeba przedstawiać, bo gotuje się ją w każdym polskim domu. Nigdy się nie marnuje, gdyż na jej bazie można zrobić pomidorówkę lub jakąkolwiek inną zupę, a dodając żelatynę i mocniej doprawiając - nawet galaretę. Mój rosół zawsze bazuje na dwóch rodzajach mięsa: wołowinie i drobiu, dużej ilości warzyw, przypalanej cebuli. Aby był aromatyczny, "pyrkoli" się kilka godzin. To, czego mu brakuje, jak było to kiedyś w domu mojej babci, to własnoręcznie robiony makaron. Ale staram się zawsze używać najlepszego, jaki jest dostępny. Kto wie, może za jakiś czas wezmę się także za makarony ;-)

Składniki

  • 500 g pręgi wołowej
  • 1 porcja rosołowa
  • 3 skrzydełka drobiowe
  • 4 marchewki
  • kawałek pora
  • 1/4 selera
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • kilka gałązek lubczyku (inna nazwa: magi)
  • ziarna czarnego pieprzu, sól, świeżo zmielony pieprz
  • kilka gałązek pietruszki
  • 1 paczka drobnego makaronu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso opłukać, warzywa obrać, cebulę opalić nad gazem tak, aby było widać przypalenia. Wszystko umieścić w dużym garnku, zalać około dwoma litrami zimnej wody, wrzucić ziarna pieprzu, nie dodawać jeszcze lubczyku.
    Doprowadzić do zagotowania się wywaru, odszumować szumówką lub sitkiem, ułożyć gałązki lubczyku, posolić. Gotować na wolnym ogniu około dwie godziny, aż mięso będzie rozpadające. Wyciągnąć mięso i warzywa, doprawić pieprzem i solą, jeśli to konieczne. Przecedzić wywar, marchewki dowolnie pokroić i wrzucić do garnka. Jeśli rosół wyda się Wam zbyt skondensowany, dolejcie wody i zagotujcie.
    Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pietruszkę posiekać i dekorować nią porcje rosołu.

    Recycling: mięso i warzywa z rosołu możecie zmielić w maszynce lub zmiksować, dodać namoczoną kajzerkę, 1 - 2 jajka, odrobinę oleju lub smalcu, doprawić, wyłożyć keksówkę i zapiec przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza - wyjdzie pyszny pasztet porosołowy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń