Do góry

Desery Przepis na:

Królewicz-pyszne ciasto z miodem

Królewicz-pyszne ciasto z miodem

Autor: ewa1959a

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 1319

Dodano: 08.09.2012

Odsłon: 85753

Mięciutkie,rozpływa się w ustach.....

Składniki

  • Ciasto miodowe:
  • 30 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 15 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ciepłego miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • Ciasto biszkoptowe:
  • 5 jajek
  • niecała szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe(bez cukru)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki mąki
  • Krem budyniowy:
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,1,5 łyżki maki pszennej,1/4 szklanki zimnego mleka
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie


  1. Wykonanie:

    Ciasto miodowe:


    Mąkę przesiać z sodą,dodać margarynę,posiekać nożem,dodać
    cukier,jajko,miód i wyrobić ciasto.
    Włożyć do lodówki na 20 minut,następnie ciasto podzielić na 2
    części i upiec 2 placki. Każdy placek piec około 20 minut


    Ciasto biszkoptowe:


    Jajka ubijamy z cukrem,budynie wsypujemy do szklanki i dopełniamy mąką i
    proszkiem , dodajemy do masy jajecznej .Delikatnie mieszamy ,pieczemy w
    takiej samej blaszce jak poprzednie placki.


    Krem:



    -1/2 litra mleka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 cukier waniliowy
    -1 kostka masła lub margaryny

    Wymienione składniki zagotować.Następnie:

    2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1,5 łyżki mąki pszennej rozprowadzić w
    1/4 szklanki mleka i wlać na gotujące się mleko z cukrem i
    masłem.Zagotować,ciepłym kremem przekładać placki
    w następującej kolejności:

    -placek miodowy
    -krem
    -biszkopt
    -krem
    -placek miodowy
    -polewa czekoladowa(125 ml śmietanki 30% i tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Seylom25 29 grudnia 2014 Pyszne ciacho :) a proporcje idealne :) polecam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Marchewcia 29 lipca 2013 zgadzam sie z poprzedniczka. podane ilosci sa na pewno bledne, bo zrobilam ciasto wg przepisu i nie przypomina zupelnie ciasta ze zdjecia. ciasto miodowe wyszlo smaczne, ale duzo ciensze placki niz na zdjeciu. biszkopt wyszedl normalny, ale po zalaniu go goracym kremem oklapl totalnie. prosze o podanie dobrych proporcji jak rowniez o uzupelnienie przepisu o temperatury pieczenia plackow i biszkoptow. ja pieklam w 180 stopniach, czyli akurat dobrze, ale przepis jest bardzo niedokladny, jesli brakuje takiej informacji... Odpowiedzi: 4 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 22 lutego 2013 bardzo fajne ciasto, ale z tą ilością mąki, cukru i margaryny jest coś nie tak - popraw ;-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edyta01111975 22 stycznia 2013 Bardzo dobre ciasto Znikło w oka mgnieniu daję do ulubionych :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Marchewcia 22 września 2012 zaraz będę robić - napiszę, jaki efekt...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewa1959a 10 września 2012 Ja piekę w temperaturze 180 stopni...najlepiej nie przekraczać czasu pieczenia bo ciasto będzie wtedy bardzo łamliwe:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kamelcia 09 września 2012 jaka temperatura pieczenia ciasta miodowego

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewa1959a 09 września 2012 Chyba źle napisałam-ma być 2 łyżki miodu...

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń