Do góry

Desery Przepis na:

Królewiec

Królewiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 124 Ocena: 836

Dodano:

Odsłon: 3523

Przedstawiam Wam przepis na rewelacyjne ciasto. Mam na myśli ciasto królewiec. Jest eleganckie, proste w przygotowaniu i co najważniejsze przepyszne! Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

Składniki

  • Ciasto miodowe
  • 300g mąki,
  • 150g cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 żółtko,
  • 150g margaryny,
  • 1 łyżeczka sody.
  • Biszkopt:
  • 4 jaja,
  • ¾ szkl cukru,
  • 2 łyżki wody,
  • ½ szkl mąki pszennej,
  • ½ szkl mąki ziemniaczanej.
  • Masa:
  • 200 g cukru
  • ½ l mleka,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 250 g masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
  • Polewa: 1/3 kostki margaryny, 1 łyżka wody, 1 czubata łyżka kakao, 4 łyżki cukru.
  • Dodatkowo
  • Kwaśna marmolada.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto miodowe: Mąkę wymieszać z sodą, posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować, włożyć do blaszki. Piec w 200oC przez 7-10 minut. W ten sam sposób upiec drugi placek.

  2. Biszkopt: Jaja ubić z cukrem i wodą na puszystą masę. Dodać mąkę delikatnie mieszając. Piec 30 min 180oC..

  3. Masa: W ½ szkl mleka rozmieszać obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem, masłem i cukrem waniliowym. Ugotować z tego budyń. Na jeden placek miodowy wyłożyć ½ przestudzonej masy.
    Biszkopt z obu stron posmarować marmoladą i położyć na masę. Na biszkopt wyłożyć pozostałą część masy i przykryć drugim plackiem. Wierzch polać polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 12 grudnia 2018 Kasiu, podobne ciasto piekłam dawniej na każdą imprezę.Teraz trochę u mnie zapomniane. Twoje wygląda bajecznie.:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń