Do góry

Dania główne Przepis na:

Królik w buraczkach

Królik w buraczkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 341

Dodano:

Odsłon: 7389

Dostałam od Mamy kawałki królika i dzisiaj robiłam go pierwszy raz w życiu. Podałam go z naszymi rodzinnymi buraczkami, które są delikatne i słodkie.

Składniki

  • królik
  • kilka buraków
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 4-5 łyżek cukru
  • sól
  • kwasek cytrynowy
  • 1/2 dużego kubka śmietany 18%
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gotuje całe wymyte buraki około 1,5 godziny. Odlewam wodę, zalewam je zimną i na około 30 minut odstawiam. Następnie obieram je ze skórki i trę na tarce na najmniejszych oczkach. Buraki solę, dodaję 2 łyżku cukru, szczyptę soli i kwasku cytrynowego, odstawiam na 30 minut. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i buraczki - mieszając dodaję śmietanę i doprawiam cukrem i ewentualnie kwaskiem. Ważne aby nie przyrumienić masła!! Jeżeli tak się stanie to koniecznie to wylejcie i rozpuście nowe!

  2. Królik:- królik- 4 ząbki czosnku- 2 łyżki słodkiej musztardy Develey- 2 łyżki rozmarynu- 1 łyżka tymianku- 1/4 kostki masła- 4 łyżki oliwy z oliwek- 1 łyżka octu winnego- 1 łyżka pieprzu- 1 cebula- 1 papryczka chili- rękaw do pieczenia

  3. Królika nacieram utartym czosnkiem z solą i rozmarynem. Do rękawa wlewam oliwę, majeranek, masło, ocet, musztardę, pieprz i wkładam królika. Nacieram go dobrze i wkładam do lodówki na min. 2 godziny. Cebulę i papryczkę kroję w plastry. Wrzucam do rękawa i wsadzam do piekarnika nagrzanego na 150 stopni na 60 minut. Podnoszę temperaturę do 200 stopni, wyjmuje królika z woreczka i piekę królika jeszcze 30 minut. Królik powinien być soczysty. Podaję z pieczonymi ziemniakami i wcześniej przygotowanymi buraczkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń