Do góry

Dania główne Przepis na:

Królik w śmietanie bo nie ma jak klasyka

Królik w śmietanie bo nie ma jak klasyka

Autor: bryssska

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 5487

Dodano: 21.03.2018

Odsłon: 1514

Taki jaki pamiętam z dzieciństwa, w śmietanie, z dużą ilości czosnku, podpieczony i uduszony, bardzo aromatyczny.

Składniki

  • 1 Cały królik nie wiem jaką miał wagę, ale na pewno grubo ponad kilo
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • 2 kostki drobiowe
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 kubeczek śmietany
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • pieprz i sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Królika dokładnie płuczemy, osuszamy i porcjujemy na kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w słupki. Tak przygotowanym czosnkiem nadziewamy mięso królika, robiąc delikatne dziurki spiczastą końcówką noża i umieszczając w niej słupki czosnku.

  2. Nadziane czosnkiem mięso dokładnie obsypujemy oregano i tymiankiem.

  3. Mięso wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podpiekamy z każdej strony na złoty kolor. Podpieczone mięso podlewamy woda tak aby je przykryło, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, startą na dużych oczkach marchew i pietruszkę oraz kostki rosołowe.

  4. Startą na dużych oczkach marchew i pietruszkę oraz kostki rosołowe.

  5. Wszystko dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie wyjmujemy je na talerz, a do gotującego się rosołu wlewamy mąkę roztrzepaną w wodzie i gotujemy aż powstanie średniej gęstości sos. Do sosu dodajemy śmietanę i koperek.

  6. Na końcu dodajemy mięso z królika i podgrzewamy je w sosie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zjadamy zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 marca Dobrze, że to "tylko" królik, a nie moje kaczuchy ;)
Super jedzonko, choć muszę przyznać, że z wiekiem odchodzimy od mięska :)
Odpowiedzi: 9 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 22 marca Bardzo lubię delikatne mięsko z królika. A przepis świetny. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 22 marca Przepyszna klasyka, swietnie ze przypomnialas krolika :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 22 marca tak królika jeszcze nie robiłam :) muszę wypróbować :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń