Do góry

Dania główne Przepis na:

Królik w Sosie Pieczarkowym.

Królik w Sosie Pieczarkowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 8591

Dodano:

Odsłon: 2042

Tym razem danie przygotował w całości mąż,więc chwalę żeby częściej zakładał fartuszek :-)

Składniki

  • 1 tuszka królika
  • 3 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • pół kg pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa do królika
  • posiekana natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Królika dzielimy na części,doprawiamy przyprawą do królika,solą i pieprzem,oraz nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem,delikatnie posypujemy mąką,następnie obsmażamy z obu stron.
    Cebulę i pieczarki obrać ze skórki,pokroić wedle uznania i przysmażyć do odparowania wody,doprawić solą i pieprzem,przełożyć do brytfanny,na wierzch ułożyć kawałki królika.
    Wlewamy pół szkl.wody,przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 1 godz.pieczemy w 180 C.
    Po tym czasie mięso wyjmujemy z brytfanny,a resztę stawiamy na mały palnik i wlewamy śmietankę,mieszamy do momentu uzyskania gęstej konsystencji sosu,wkładamy królika do sosu,posypujemy pietruszką.
    Podawać z ulubionymi dodatkami.

    Inspiracja ze strony Kuchnia Lidla.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 25 sierpnia Nie jadam królika, ale danie bardzo apetyczne i ciekawie skomponowane. :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 19 sierpnia Pyszny sos do krolika, i krolik tez pyszny!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń