Do góry

Dania główne Przepis na:

Królik w sosie własnym

Królik w sosie własnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 28

Dodano:

Odsłon: 392

Danie dla królów

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Królika myjemy i dzielimy na porcje solimy i nacieramy przeciśniętym prze praskę czosnkiem czosnku w/g uznania i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc

  2. Po wyjęciu królika z lodówki pozostawiamy mięso aż dojdzie do temperatury otoczenia
    Każdą część obsmażamy na rozgrzanym na patelni tłuszczu ( ja używam masła klarowanego) do rumianego koloru chodzi o pozamykanie por aby mięso było aromatyczne

  3. Królika przekładamy do brytfanny i wlewamy pozostały tłuszcz na patelni
    przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 1,5 godziny po tym czasie
    wyjmujemy mięso i podajemy ja podaję z kluskami śląskimi i szparagami ewentualnie z buraczkami
    ale pozostawiam to do waszego uznania ponieważ królik smakuje w każdym otoczeniu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń