Do góry

Dania główne Przepis na:

Królik w ziołach z pieca

Królik w ziołach z pieca

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 2740

Dodano:

Odsłon: 624

Dzisiaj zapraszam na przepysznego królika. Mięso to jest stosunkowo chude, dlatego idealnie nadaje się dla dzieci. Najbardziej lubię przygotowywać je w rękawie kuchennym, wtedy nie dodaję już ani odrobiny tłuszczu, dzięki temu jest o wiele zdrowszy. :)

Składniki

  • Udka z królika 2-3 szt.
  • Cebula 2 szt. małe
  • Czosnek 4-6 ząbki
  • Majeranek 2 łyżeczki
  • Tymianek 1 łyżeczka
  • Rozmaryn 1 łyżeczka
  • Tymianek 1 łyżeczka
  • Liście laurowe 3 szt.
  • Ziele angielskie 5 szt.
  • Pieprz
  • Sól
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Mięso z królika dokładnie umyć, a następnie wysuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą, pieprzem, przyprawami podanymi wyżej, obraną i pokrojoną cebulką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanego królika zostawiamy w lodówce na kilka godzin (najlepiej na noc), aby się zamarynował.


    Zamarynowane mięso przełożyć do rękawa kuchennego, następnie piec w temperaturze ok.200 stopni przez godzinę. Po pewnym czasie można zmniejszyć temperaturę.

  2. Podawać z ulubionymi dodatkami.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 31 maja Jak ja lubię królika! A w ziołach to pewnie jakaś rewelacja. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 24 maja Swietne, uwielbiam pieczenie w rekawie, a do tego arycychudziutki krolik w ziołach! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń