Do góry

Desery Przepis na:

''królowa jesieni''

''królowa jesieni''

Autor:

Przepisów i artykułów: 394 Ocena: 4652

Dodano:

Odsłon: 1266

Szarlotka któż jej nie lubi ? :)

Składniki

  • ciasto;
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka, 3/4 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki śmietany
  • masa z jablek;
  • 2 kilogramy obranych i pokrojonych na plasterki jabłek
  • 4 łyżki cukru ,2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 łyżka bułki tartej
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym masłem i cukrami. Następnie dodajemy
    żółtka i śmietanę. Ciasto zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 40 minut.

    Składniki na masę połaczyć ze sobą.

    Ciasto po upływie 40 minut wyjmujemy z lodówki. Dzielimy na dwie części. Jedną wałkujemy, podsypujemy mąką. Na wałku przenosimy na blaszkę (na papier do pieczenia), nakłuwamy widelcem.

    Na ciasto układamy masę z jabłek.

    Na jabłka umieszczamy drugą część ciasta. Możemy w całości po rozwałkowaniu umieścić, lub uformować długie ruloniki i ułożyć na wierzchu.

    Pieczemy w 170* 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń