Do góry

Desery Przepis na:

Krówka

Krówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 461

Krówka może być przygotowana na biszkopcie, herbatnikach lub krakersach.

Składniki

  • 1 litr mleka, 3/4 szklanki cukru,
  • 1 szklanki mąki, 1 budyń śmietankowy, 1 jajko, cukier waniliowy, kostka masła
  • 2 1/2 paczki krakersów lub 4-5 paczek herbatników szkolnych,
  • 1/2 litra śmietany 30%, 2 x fix do bitej śmietany, czekolada
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Wg uznania -
    Upiec biszkopta z 4 jajek lub
    na dno brytfanki wyłożyć krakersy
    lub herbatniki.

  2. Masa:
    1. Odlać 1/4 litra mleka, dodać mąkę, budyń, jajko. Zmiksować.
    2. 3/4 litra mleka zagotować, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz kostkę masła. Rozpuścić.
    3. Do gotującego mleka z cukrem i masłem dodać rozpuszczony budyń z mąką i jajkiem. Ugotować jak budyń, lekko ostudzić.
    4. Na biszkopta lub krakersy lub herbatniki szkolne wylać budyń, następnie na budyń położyć herbatniki lub krakersy, kolejne warstwy to: masa krówkowa, herbatniki lub krakersy, bita śmietana ubita z fixem do bitej śmietany, posypać utartą czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń