Do góry

Desery Przepis na:

Krówka

Krówka

Autor: montagnarde

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 172

Dodano: 17.05.2012

Odsłon: 23082

Puszyste, delikatne i zaskakujące połączeniem smaków- ciasto dla każdego łasucha :)

Składniki

  • biszkopt z 6 jajek (podzielony na 2 spody)
  • 1,5 kostki masła
  • 1 jajko
  • 0,5 szkl. cukru
  • 250ml śmietanki "Łaciata 18%"
  • 2 szkl. cukru
  • 0,5 kostki tłuszczu (np. masła)
  • słoiczek dżemu z czerwonej porzeczki (lub inny lekko kwaśny dżem)
  • orzechy włoskie (do dekoracji)
  • PONCZ
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Po upieczeniu i wystudzeniu, przekrawamy biszkopt na 2 spody. Następnie skrapiamy go ponczem.

  2. POLEWA KRÓWKA: Do garnka wsypujemy 2 szkl. cukru i zalewamy je śmietanką "Łaciata 18%" (można użyć innej, gęstszej- należy wtedy dolać odrobinę mleka) i wstawiamy na bardzo mały ogień, mieszając od czasu, do czasu. Kiedy cukier się rozpuści, a całość nabierze karmelowego koloru, dodajemy 0,5 kostki tłuszczu- mieszamy, ściągamy garnek z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

  3. KREM: Oddzielamy białko od żółtka (1 jajko). Białko ubijamy z cukrem (0,5 szkl.) na parze, aby powstała piana. Dodajemy żółtko i mieszamy całość (delikatnie). W misce rozkręcamy masło na miękką masę; kiedy masa jajeczna ostygnie, dodajemy ją bardzo powoli, po łyżce, do rozkręconego masła- wszystko wykręcamy na jednolita masę.

  4. Na pierwszym spodzie biszkoptowym (wyponczowanym) rozsmarowujemy większą połowę kremowej masy; następnie dżem. Nakładamy drugi spód biszkoptowy, smarujemy resztą kremu. Całość polewamy lekko ostudzoną polewą krówkową i dekorujemy orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 17 maja 2012 Przyznam ,że wygląda bardzo smakowicie,a poskładnikach takie jest to ciasto.Stawiam 5 i biorę do ulubionych.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń