Do góry

Desery Przepis na:

Krówka kawowo-dżemowa

Krówka kawowo-dżemowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2905

Dodano:

Odsłon: 9565

Trochę inna krówka z warstwą wiśniową i pianką.Ciasto warstwowe bardzo dobre.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -6 jajek -1 szklanka cukru -3/4 szklanki mąki tortowej
  • -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao -1 łyżka octu
  • -3 łyżki oleju -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • MASA WIŚNIOWA:
  • -2 słoiczki dżemu wiśniowego-po 410 g. -4 łyżeczki żelatyny
  • CIASTKA:- herbatniki jasne-250 g.
  • MASA:-puszka gotowej masy krowkowej
  • PIANKA KAWOWA:
  • -2 łyżki kawy rozpuszczalnej -1/3 szklanki wrzątku
  • -3 łyżki żelatyny -1/2 szklanki wrzątku -1/2 l.śmietany 36%
  • -1 śnieżka -2 cukry waniliowe -5 łyżek cukru pudru
  • CIASTKA 2: -herbatniki kakaowe-250 g.
  • POLEWA CZEKOLADOWA:-1 gorzka czekolada (100 g.)
  • -1 mleczna czekolada(100 g.) -60 g. masła -3 łyżki mleka.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy do blachy (30x40),z papierem do pieczenia. Pieczemy ok.30 min.175*.
    warstwa wiśniowa- Dżem przełożyć do garnka,wsypać suchą żelatynę.Dobrze wymieszać. Odstawić do napęcznienia.Podgrzać do rozpuszczenia żelatyny.Odstawić do gęstnienia.Posmarować biszkopt

  2. warstwa herbatników i masy krówkowej-Ciastka ułożyć na dżemie. Miękką masą posmarować.

  3. pianka i herbatniki- Kawę i żelatynę rozpuścić we wrzątkach, każdą osobno, potem połączyć razem.Odstawić do letniego,od czasu do czasu mieszając.Śmietanę schłodzoną ubić z cukrem, potem śnieżką. Następnie dolewać żelatyno-kawę i zmiksować krótko.Wyłożyć na ciasto a na niego warstwę herbatników.

  4. polewa- Na parze rozpuścić składniki i letnim posmarować herbatniki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń