Do góry

Desery Przepis na:

Krówkowy sernik z jogurtami greckimi

Krówkowy sernik z jogurtami greckimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6783

Dodano:

Odsłon: 976

Sernik na kruchym spodzie o smaku krówkowym. Sernik z jogurtami greckimi i polewą krówkową. Sernik wyszedł, piankowy bardzo pyszny.

Składniki

  • CIASTO:
  • -150 g.masła -100 g. cukru -2 jajka
  • -300 g. mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWO-JOGURTOWA:
  • -8 jajek -1 szklanka cukru -700 g. twarogu śmietankowego
  • -1200 g. jogurtu greckiego -1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • -3 duże budynie krówkowe (na 3/4 l.)
  • POLEWA TOFFI:
  • -100 g. polewy czekoladowej toffi -50 ml. śmietanki 30 % -50 g. masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować jajka z cukrem i masłem. Przesiać tam mąkę z proszkiem do pieczenia.Zmiksować mikserem na niższych obrotach i szybko zagnieść. Wylepić blaszkę 30x40. Blaszkę powinna być wyłożona papierem do pieczenia,oraz mieć wszystkie boki.

  2. masa-Żółtka zmiksować z połową cukru potem z serem i jogurtem. Miksować na niskich obrotach miksera, bo chlapie.Przesiać tam budynie, dodać ekstrakt i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli potem resztą cukru i porcjami wmieszać do masy serowej. Masę wylać na surowe ciasto.

  3. Piec ok.1 godz. Pod koniec przykryć papierem do pieczenia jak za mocno brązowieje.Studzić w uchylonym piekarniku.

  4. polewa- Polewę wraz z masłem i śmietanką roztopić nad parą. Posmarować zimny sernik. Kroić na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń