Do góry

Desery Przepis na:

Krucha kostka bakaliowo-karmelowa

Krucha kostka bakaliowo-karmelowa

Autor: Wichurka51

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 48

Dodano: 07.01.2017

Odsłon: 18548

Bardzo ciekawe ciasteczka z ciasta kruchego z bakaliami i karmelem.

Składniki

  • Ciasto kruche :
  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki margaryny ( u mnie Kasia)
  • 1 łyczeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyzki śmietany 12 %
  • Dodatkowo :
  • bakalie około 1 szklanki
  • wiórki kokosowe
  • puszka masy krówkowej
  • 3/4 kostki masła
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche. Mocno schładzamy aby uzyskało twardą konsystencję. I teraz najwazniejsze : mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa ( normalne sitko). Pieczemy uzyskane "robaczki".Można dowolnie łamać i tak się pokruszą w trakcie dalszej obróbki. Studzimy . Masło rozpuszczamy i łączymy z masą krówkową .Do miski wsypujemy upieczone "robaczki" dodajemy bakalie i masę maślano-krówkową . Dokładnie mieszamy . Przekładamy do dowolnej formy , posypujemy obficie wiórkami kokosowymi i pozostawiamy do schłodzenia ( około 2 godz) . Kroimy i chrupiemy. Polecam spróbować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń