Do góry

Desery Przepis na:

Krucha sakiewka orzechowo - jabłkowa z miodową nutką

Krucha sakiewka orzechowo - jabłkowa z miodową nutką

Autor: OstraNaSlodko

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 807

Dodano: 25.11.2012

Odsłon: 1075

Dary jesieni zamknięte w pysznym kruchym cieście z miodem

Składniki

1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło. Siekamy. Dodajemy żółtko i szybko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i na pół godziny odstawiamy do lodówki.

  2. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na wysypanej mąką stolnicy i z pomocą np. przykrywki do garnków wycinamy spore koło.Orzechy siekamy.Jabłko kroimy w kosteczkę.Układamy na środku ciasta.Polewamy miodem.Zamykamy "do środka"

  3. Górę dodatkowo możemy ozdobić paseczkami z ciasta ( tak jak u mnie ). Pieczemy na blasze wyłożone papierem do pieczenia ok.20-25 minut w temperaturze ok.200C. Studzimy i bierzemy się za dekorowanie! Tu już możemy śmiało fantazjować! Moja ozdoba powstała z odrobiny miodu wylanego na papier do pieczenia. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń