Do góry

Desery Przepis na:

krucha szarlotka

krucha szarlotka

Autor: mysz204

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 755

Dodano: 09.09.2010

Odsłon: 23546

najlepsza szarlotka jaka jadlam....na super kruchym ciescie;)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Miękkie masło siekamy z mąką, cukrem ,cukrem waniliowym,smietana i proszkiem do pieczenia. Gdy połączymy już składniki dodajemy jajka i wyrabiamy szybko gładkie i jednolite ciasto. Formujemy zgrabną kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 minut do zamrażalnika. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w drobną kostkę, wrzucamy je do garnuszka, dodajemy cukier i cynamon i dusimy na małym ogniu przez kilka minut, aby jabłka zmiękły

  2. Ciasto po schłodzeniu dzielimy na dwie części jedną nieznacznie większą od drugiej. Mniejszą część chowamy ponownie do zamrażalnika. Okrągłą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy na okrągły placek trochę większy od średnicy blaszki, tak aby po włożeniu do formy otaczał również jej brzegi do połowy wysokości. Na ciasto układamy ostudzone jabłka. Następnie wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy je bezpośrednio na jabłka na grubych oczkach tarki. Ciasto rozprowadzamy równomiernie.( kiedy m,i sie nie chce robie kruszonke zamiast tarcia na tartce).

  3. Piekarnik nagrzewamy do 180oC i pieczemy ciasto przez 50-60 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madera 25 maja 2011 Najbardziej krucha jest gdy jest masło i krupczatka tak czy inaczej pychaaa:-)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 18 września 2010 i nie dodajesz masla i margaryny tylko maslo lub margaryne(kostke 250g).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnieeszecczka 18 września 2010 a ta margaryne dodac trzeba do maki masla??? czy gdzie?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnieeszecczka 18 września 2010 a margaryne do czego trzeba dodac?? do tej maki jajek i masla??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rekin64 09 września 2010 Pysznie wygląda ,juz bym zjadł ale niestety musze wytrzymac do jutra ,pozdrawiam Myszko .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mokona6 09 września 2010 Dzięki za szybką odpowiedz,bo ciasto wygląda na smaczne (uwielbiam szarlotki) a miałam wątpliwości co do ilości masła:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 09 września 2010 nie nie masla lub margaryny 250 g czyli jedna kostke;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń