Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna krucha tarta z mascarpone i musem brzoskwiniowym
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 210
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 743
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1789
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Polecam.
Odsłon: 262
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 210
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 743
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1789
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Polecam.
Odsłon: 262
Składniki
ciasto: Mąkę przesiewamy, masło drobno siekamy. Na blat wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajka, cukier, proszek, aromat i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Gotowe owijamy folią/woreczkiem i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na średniej grubości, podsypujemy mąką by się nie kleiło do wałka. Formę do tarty smarujemy tłuszczem, następnie nakładamy ciasto - dociskamy boki. Niepotrzebne ciasto odcinamy - ja zrobiłam z reszty ciasteczka. Spód pieczemy 20 minut w temperaturze 180stopni. (Ciasteczka 15 minut).
masa: Do mascarpone wsypujemy puder, dolewamy trochę zalewy z brzoskwiń (ok. 70ml) i miksujemy. Masę wstawiamy do lodówki. "mus": Brzoskwinie kroimy w kostkę, i razem z zalewą wrzucamy do rondla, dodajemy puder - podgrzewamy. Gdy masa jest gorąca - dodajemy skrobię i starannie mieszamy - użyłam trzepaczki spiralnej. Powstaje mus. Jeśli chcemy aby mus był z całymi kawałkami owoców - samą zalewę z cukrem zagęszczamy skrobią, i dopiero do gotowego musu dodajemy brzoskwinie.
Na gotowy spód nakładamy mascarpone, odstawiamy do lodówki. Przed podaniem kroimy kawałek tarty, i dopiero wtedy polewamy musem! Można posypać pudrem, migdałami.