Do góry

Desery Przepis na:

Krucha tarta z musem brzoskwiniowym

Krucha tarta z musem brzoskwiniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1572

Dodano:

Odsłon: 1068

Pyszna krucha tarta z mascarpone i musem brzoskwiniowym

Składniki

  • ciasto: 2 szklanki mąki - ok 350g
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła - 100g, 2 jajka
  • 4 łyżki cukru, 1 łyżka śmietany
  • aromat waniliowy 1/3 buteleczki
  • masa: mascarpone 500g
  • cukier puder, zalewa z brzoskwiń
  • "mus": puszka brzoskwiń w zalewie 820g
  • 2 łyżki pudru, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto: Mąkę przesiewamy, masło drobno siekamy. Na blat wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajka, cukier, proszek, aromat i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Gotowe owijamy folią/woreczkiem i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na średniej grubości, podsypujemy mąką by się nie kleiło do wałka. Formę do tarty smarujemy tłuszczem, następnie nakładamy ciasto - dociskamy boki. Niepotrzebne ciasto odcinamy - ja zrobiłam z reszty ciasteczka. Spód pieczemy 20 minut w temperaturze 180stopni. (Ciasteczka 15 minut).

  2. masa: Do mascarpone wsypujemy puder, dolewamy trochę zalewy z brzoskwiń (ok. 70ml) i miksujemy. Masę wstawiamy do lodówki. "mus": Brzoskwinie kroimy w kostkę, i razem z zalewą wrzucamy do rondla, dodajemy puder - podgrzewamy. Gdy masa jest gorąca - dodajemy skrobię i starannie mieszamy - użyłam trzepaczki spiralnej. Powstaje mus. Jeśli chcemy aby mus był z całymi kawałkami owoców - samą zalewę z cukrem zagęszczamy skrobią, i dopiero do gotowego musu dodajemy brzoskwinie.

  3. Na gotowy spód nakładamy mascarpone, odstawiamy do lodówki. Przed podaniem kroimy kawałek tarty, i dopiero wtedy polewamy musem! Można posypać pudrem, migdałami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń