Do góry

Desery Przepis na:

Krucha tarta z płatkami owsianymi i jeżynami

Krucha tarta z płatkami owsianymi i jeżynami

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 531

Dodano:

Odsłon: 468

Pyszna tarta do ktorej mozna uzyc ulubonych sezonowych jagod.Raj dla podniebienia.

Składniki

  • Spod ciasta :
  • 100g masla
  • 100g migdalow zmielonych na pyl lub bardzo drobno posiekanych
  • 100g maki pszennej
  • 100g brazowego cukru
  • skorka starta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • paczka cukru waniliowego
  • Kruszonka i owoce :
  • 100g uprazonych platkow migdalowych
  • 50g maki pszennej
  • 75g masla
  • 50g brazowego cukru
  • 50g platkow owsianych
  • 250g ulubionych jagod ( w moim przypadku sa to jezyny )
  • 2 lyzeczki maki kukurydzianej
  • 2 lyzki stolowe soku z cytryny
  • cukier waniliowy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do misy wsypujemy wszystkie skladniki na spod ciasta i mieszamy do czasu az sie ze soba polacza.Wyrobiona mase wykladamy na blaszke do pieczenia i wkladamy do lodowki do schlodzenia.

  2. Do miseczki wrzucamy owoce, wlewamy sok z cytryny i wszypujemy make kukurydziana.Owocze mieszamy tak aby cale pokryly sie mieszanka soku i maki dzieki temu podczas pieczenia zostana w calosci i sie nie rozpuszcza na papke.

  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180-190 stopni.
    W miedzyczasie szykujemy gore ciasta.Do miski wrzucamy pozostale skladniki oprocz platkow owsianych.Wszystko mieszamy az sie ze soba polaczy,a na koniec dorzucamy platki owsiane.

  4. Owoce dzielimy na dwie czesci.Jedna czesc wysypujemy na spod schlodzonego ciasta na gore kruszymy pol kruszonki i powtarzamy czynnosc.

  5. Tak przygotowane cisato pieczemy 40_45 minut.

  6. Zycze smacznego :) Z checia odpowiem na Wasze pytania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń