Do góry

Desery Przepis na:

Krucha tarta z rabarbarem

Przepis dnia 2019-05-19
Krucha tarta z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 2459

Dodano:

Odsłon: 1769

Krucha tarta z rabarbarem i nadzieniem z sera i kwaśnej śmietany. Idealne połączenie kwaśnego i słodkiego. Warto spróbować, zanim skończy się sezon na rabarbar.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • Polewa:
  • 3 jajka
  • 250 g twarożek typu mój ulubiony
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany tłustej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 gałązki rabarbaru
  • tłuszcz do formy
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko i pokrojone na kawałki masło włożyć do miski. Zagnieść mikserem, a następnie rękami na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i położyć na godzinę do lodówki.

  2. Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić na kawałki trochę węższe niż nasza foremka. Będziemy je kłaść w poprzek i pamiętajmy o brzegach z ciasta. Jajka, twarożek, kwaśną śmietanę, cukier i cukier waniliowy wymieszać.

  3. Foremkę o średnicy 28 cm ( u mnie z wyjmowanym dnem) wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami i wyłożyć foremkę. Wylać masę jajeczno-śmietanową, a na niej ułożyć kawałki rabarbaru w poprzek. Jeden obok drugiego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni 45-50 minut na złoto. Po upieczeniu ostudzić i podawać z bitą śmietaną lub gałką lodów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń