Do góry

Desery Przepis na:

Krucha tarta z rabarbarem i kruszonką

Krucha tarta z rabarbarem i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4163

Dodano:

Odsłon: 3930

Zbliża się weekend, a to oznacza, że czas na jakieś ciacho. Najlepiej szybkie, lekkie, owocowe i smaczne. W roli głównej oczywiści rabarbar, który trzeba maksymalnie wykorzystać. Dlatego zapraszam na przepyszną tartę na kruchym cieście, z dodatkiem orzechów, dużej ilości rabarbaru, a wszystko posypane niezwykle chrupiącą kruszonką. Ciasto jest jednocześnie kwaśne i słodkie. Bardzo polecam :)

Składniki

  • CIASTO KRUCHE
  • Mąka pszenna 150 g.
  • Mąka orkiszowa 100 g.
  • Masło zimne 150 g.
  • Cukier puder 2 łyżki
  • Sól szczypta
  • Jajko 1 szt.
  • Woda zimna 40 ml.
  • MASA ORZECHOWA
  • Masło miękkie 45 g.
  • Cukier puder 45 g.
  • Jajko 1 szt. (małe)
  • Orzechy włoskie mielone 55 g.
  • Mąka pszenna 20 g.
  • KRUSZONKA
  • Masło 100 g.
  • Mąka pszenna 200 g.
  • Cukier brązowy 80 g.
  • Dodatkowo:
  • Rabarbar spory pęczek
  • Cukier 3-4 łyżki
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rabarbar w razie potrzeby obrać z twardych łyk, umyć i pokroić w drobną kostkę. Zasypać cukrem i zostawić na jakiś czas, aż rabarbar puści sok.


    CIASTO KRUCHE
    Obie mąki przesiać przez sitko, dodać masło, a następnie je drobno posiekać. Dodać jajko, cukier puder i wyrabiać ciasto najlepiej rękoma (ważne, aby dobrze rozetrzeć masło). Po chwili wlać zimną wodę i połączyć wszystko w jedną gładką kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. pół godziny (ja wkładam nawet na całą noc). Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i podsypując mąką rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy na tartę. Wyłożyć nim dno i boki formy posmarowanej masłem. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.





  2. MASA ORZECHOWA
    Miękkie masło utrzeć z dodatkiem cukru pudru na jasną masę, po chwili dodać jajko i ucierać jeszcze przez ok. 3-4 minuty na puszystą masę. Na sam koniec dodać mielone orzechy oraz mąkę przesianą przez sitko, wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

  3. KRUSZONKA
    Mąkę przesiać przez sitko, dodać masło i cukier i wyrabiać kruszonkę rękoma.

  4. PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA
    Formę z ciastem wyciągnąć z lodówki, podziurkować widelcem, rozsmarować masę orzechową, następnie rabarbar (sok odsączyć) i posypać kruszonką. Tartę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 - 30 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń