Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krucha tarta z waniliowym kremem"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 101
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 236
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 101
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 236
Składniki
Porzeczki oczyść, opłucz, osusz. Część odłóż, resztę oderwij od gałązek. Śmietanę kremówkę mocno schłodź. Mąkę wymieszaj z mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia, 1 op. cukru waniliowego i cukrem pudrem. Do sypkich składników dodaj margarynę pokrojoną na kawałeczki. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
Formę na tartę posmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Spód i brzegi przygotowanej formy wylep plackiem. Ciasto gęsto ponakuwaj, aby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200oC. Piecz ok. 25 minut, aż ciasto się zrumieni. Upieczony spód przestudź w formie, a następnie ostrożnie wyjmij i odwróć do góry dnem. Poczekaj, aż całkowicie wystygnie.
Odwrócony kruchy spód posmaruj dżemem. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno razem z zagęstnikiem i pozostałym cukrem waniliowym. Bitą śmietanę wymieszaj z porzeczkami. Następnie rozsmaruj ją na cieście. Wierzch tarty udekoruj melisą oraz odłożonymi gałązkami porzeczek (możesz je dodatkowo obtoczyć w cukrze).
85 min; Porcja: 270 kcal; Cena porcji: 1,65 zł.Źródło: Naj