Do góry

Desery Przepis na:

Kruche babeczki

Kruche babeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Kruche babeczki"

Składniki

  • 20 dag mąki
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 żółtko 315 dag margaryny
  • 10 dag truskawek
  • 20 dag serka mascarpone
  • 5 dag cukru kryształu
  • 20 dag kremówki 30 proc
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej. Dodaj cukier puder, żółtko oraz zimną margarynę. posiekaj ostrym nożem, a potem szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i odłóż do lodówki na minimum 30 min, aby się schłodziło.

  2. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 12 kawałków. Każdy rozwałkuj na cienki placek. Formy do babeczek wylep przygotowanym ciastem. Do środka każdej babeczki włóż krążek pergaminu, wsyp suchy groch lub fasolę.

  3. Foremki z ciastem wstaw do piekarnika. Piecz korpusy babeczek około 20 minut w temp. 180 st. Po tym czasie usuń pergamin i ziarna. Odczekaj jeszcze 5 minut, wyjmij korpusy z foremek, ostudź.

  4. Truskawki opłucz, odszypułkuj, pokrój na małe kawałki. Mascarpone zmiksuj z cukrem kryształem oraz osączonymi truskawkami. Kremówkę ubij na sztywno. Połącz z masą serowo-truskawkową. Przełóż do rękawa cukierniczego. Napełnij korpusy babeczek.

  5. Czas ok. 50 min; porcja – 350 kcal, cena 1,20 zł.

  6. Stolnicę wyłóż folią spożywczą. Na niej umieść kulę ciasta, lekko ją rozpłaszcz. Ciasto przykryj drugim kawałkiem folii spożywczej. Dzięki temu unikniesz podsypywania mąki podczas wałkowania.

  7. Ciasto wyjdzie kruche i nie będzie kleić się do stolnicy oraz do wałka. Nie musisz tego robić, jeśli używasz silikonowej maty oraz wałka.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń