Do góry

Desery Przepis na:

Kruche babeczki z jabłkami

Kruche babeczki z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 130

Kruche babeczki z nadzieniem z jabłek. Bez cukru.

Składniki

  • Jajo kurze 6 szt
  • masło 140 g
  • erytrol 100 g
  • erytrol 3 łyżki
  • mąka 300 g
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • jabłko 3 sztuki
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę, mieszamy z mąką ziemniaczaną.
    Białka oddzielamy od żółtek.
    Żółtka ucieramy ze słodziwem (100 g). Masło rozpuszczamy i studzimy. Ostudzone dodajemy do żółtek i ucieramy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Gdy ciasto będzie gęste i zwarte, zagniatamy dłońmi. Ciastem wylepiamy formę do babeczek lub tarty. Pieczemy ok. 10 minut w 180 st. C.
    Po tym czasie do kokilek przekładamy jabłka i pieczemy kolejne 15 minut w 180 st. C.
    W tym czasie ubijamy białka jajek na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy słodziwo.
    Pianę wykładamy na upieczone babeczki. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150 st. C i pieczemy kolejne 15-20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 lutego Fajne ciacha, lubię takie z jabłkami :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń