Do góry

Desery Przepis na:

Kruche babeczki z kremem z serka mascarpone

Kruche babeczki z kremem z serka mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 1502

Dodano:

Odsłon: 33073

Kruche babeczki, lekki krem i konfitura z wiśni....

Składniki

  • Mąka pszenna 300g
  • Masło 200g + pół łyżki do wysmarowania foremek
  • Cukier puder 100g + 3łyżki do kremu
  • Żółtka 2sztuki
  • Serek mascarpone 250g
  • Śmieta kremówka 36% 200ml
  • Konfitura wiśniowa
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z mąki, miękkiego masła, cukru pudru i dwóch żółtek zagnieść kruche ciasto. Włożyć je na 30minut do lodówki.
    Pół łyżki masła roztopić i pędzelkiem wysmarować foremki ( ja podczas wypieku babeczek posmarowałam je tylko raz )
    Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4mm. Wycinać szklanką kółka i wylepiać nim foremki. Nakłuć widelcem spód babeczki. Można na ciasto w foremce wyłożyć folię i wysypać suchego grochu lub fasoli. Ja ten zabieg ominęłam i babeczki w sumie też wyszły:-))
    Pieczemy je w 180stopniach 15minut. Muszą się ładnie zrumienić. Lekko przestudzone delikatnie wyciągamy i pieczemy następne aż do momentu kiedy zużyjemy całe ciasto. Około 18 babeczek.

  2. Krem:-)) Śmietanę kremówkę ubijamy z 3łyżkami cukru pudru aż osiągnie konsystencję bitej śmietany. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone ubijając krem na wolnych obrotach.
    Ostudzone babeczki wypełniamy kremem a na wierzch dajemy po pół łyżeczki konfitury lub jeżeli ktoś woli więcej lub owoce z puszki lub świeże owoce. Tu panuje pełna dowolność:-)) Można wypełnić je np: tężejącą galaretką z dodatkiem owoców. Budyń też się sprawdzi:-))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń