Do góry

Desery Przepis na:

Kruche babeczki z nadzieniem pomarańczowo-czekoladowym

Kruche babeczki z nadzieniem pomarańczowo-czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 270

Dodano:

Odsłon: 283

Absolutnie przepyszne kruche babeczki. Przepis na kruche ciasto znalazłam w książce z 1917 roku i jest on najlepszy, jaki kiedykolwiek próbowałam.

Składniki

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 duża pomarańcza lub dwie mniejsze
  • Garść płatków migdałowych
  • Odrobina słodkiej przyprawy karmel z wanilią
  • Kilka łyżek syropu pomarańczowego (może być też woda spod ugotowanych pomarańczy)
  • Kilka łyżek mocnego alkoholu – może być wódka, likier cytrynowy, wódka cytrynowa
  • 10 kostek gorzej czekolady
  • Dodatkowo porcja siekanych migdałów/płatków migdałowych
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z mąki, masła, cukru i jajka zagniatamy ciasto. Dobrze jest tak zagnieść ciasto, aby uzyskać w miarę plastyczną konsystencję.

  2. Nakładamy ciasto na grubość ok. 3 mm do małych foremek i dociskamy do brzegów. Można ciasto najpierw rozwałkować, a potem nakładać w foremki – jak komu wygodnie.

    Delikatnie nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoto, temp. 180 stopni, grzanie góra-dół.

  3. Delikatnie nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoto, temp. 180 stopni, grzanie góra-dół.

    Pomarańcze nakłuwamy w kilku miejscach i gotujemy tak długo, aż staną się miękkie. Zwykle zajmuje to ok. godziny. Studzimy.

    Następnie, kroimy na plasterki. Przekładamy na patelnię, oprószamy karmelem z wanilią, podlewamy syropem i przesmażamy. Dodajemy garść płatków migdałowych, podlewamy alkoholem i ponownie przesmażamy. Migdały mają się lekko zrumienić, a cukier z przypraw i alkoholu skarmelizować.

    Przekładamy na deskę, studzimy. Wystudzone plastry drobno siekamy wraz z czekoladą. Powstałą masę przekładamy do upieczonych babeczek i posypujemy siekanymi migdałami.

  4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, grzanie góra dół i podpiekamy dopóki migdały z wierzchu się nie zezłocą. Możemy jeszcze dodatkowo posypać te nasze rozkoszne kruche babeczki posiekaną/startą czekoladą.

    Bon apetit!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń