Do góry

Desery Przepis na:

kruche babeczki z posypkami

kruche babeczki z posypkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 185 Ocena: 1534

Dodano:

Odsłon: 2251

Malutkie tarty z kolorowymi posypkami. Kto ich nie lubi niech żałuje.

Składniki

  • Składniki na kruche spody (25szt): 2 żółtka, 200g masła, 1 szklanka cukru pudru, 2 szklanki mąki pszennej (ująć 2 łyżki), 2 łyżk
  • Składniki na krem: 1 kostka masła, 1 szklanka mleka, 1 budyń śmietankowy, ½ szklanki cukru, 2 żółtka, 1 płaska łyżka żelatyny.
  • Ponadto: kolorowe posypki, wiórki waflowe.
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20 minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia.

    Budyń ugotować w ½ l mleka i ostudzić. Masło obić na puszysta masę. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć razem. Ciągle mieszając, dodawać budyń. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę.

    Krem nakładamy na kruche spody. Dekorujemy posypkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń