Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasteczka kakaowe z orzechami

Kruche ciasteczka kakaowe z orzechami

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1985

Dodano: 11.10.2011

Odsłon: 7798

Kruche ciasteczka, mało słodkie, a smaku połączenia kakao z orzechami nie trzeba zachwalać.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąki, sól, proszek, cukier i kakao wymieszać. Dodać masło starte na tarce o grubych oczkach. Wszystko posiekać na tzw. piasek. Dodać żółtka i zarobić ciasto - jeśli będzie zbyt kleiste, dodać jeszcze mąki.

  2. Ciasto schłodzić ok. godziny w lodówce.

  3. Rozwałkowywać na grubość 3-4 mm i wykrawać ciastka foremkami. Na wierzch każdego nałożyć odrobinę grubo startych orzechów i delikatnie je docisnąć.

  4. Piec 10-12 minut w temp. 160 stopni, grzałka góra-dół.

  5. Smacznego chrupania. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mole3 12 października 2011 Krupczatka sprawia, że ciasteczka będą bardziej kruche niż przy użyciu tylko mąki zwykłej.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kajsza 12 października 2011 A jeśli dam tylko jeden rodzaj mąki? Nie wiem czym się różnią od siebie pszenna, krupczatka czy jakie tam jeszcze są ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń