Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasteczka kokosowe

Kruche ciasteczka kokosowe

Autor: VioletoweKucharzenie

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 224

Dodano: 04.05.2018

Odsłon: 1147

Kruche, bardzo kokosowe małe co nieco do kawy czy herbaty. Przygotowanie takich ciasteczek to świetna zabawa nie tylko dla dzieci.

Składniki

  • 300 g mąki tortowej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g drobnego cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki śmietany 18% (gęstej)
  • Marmolada wieloowocowa do przełożenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę, wiórki kokosowe, cukry mieszamy ze sobą. Robimy dołeczek i dokładamy resztę produktów – posiekane masło, śmietanę i żółtka. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folia spożywczą i chłodzimy w zamrażarce przez 20 minut. Po tym czasie blat obsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 5 mm. Wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180*C przez 10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekładamy marmoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń