Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasteczka na żółtkach z dżemem.

Kruche ciasteczka na żółtkach z dżemem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1094

Dodano:

Odsłon: 5319

Niby proste ciasteczka, ale jakie pyszne. Polecam upiec na podwieczorek, z truskawkowym dżemem są tak pyszne, że nie można się od nich oderwać. Dzięki samym żółtkom w cieście są tak kruche, że wprost rozpływają się w ustach. Dodam, że ciasteczka ładnie się prezentują na talerzu. Upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • pół szklanki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cukier puder do oprószenia ciasteczek
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukier puder i masło lub margarynę przekładamy do miski, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej 30 minut.

  2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą foremek w kształcie serca wycinamy ciasteczka, w połowie nich robimy dziurki, następnie układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

  3. Ciasteczka pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 do zrumienienia, pilnujemy ponieważ szybko się przypalają. Upieczone dokładnie studzimy.

  4. Ciasteczka przekładamy dżemem jedno całe i jedno z dziurką. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

  5. Smacznego życzę.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń