Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasteczka w cynamonie.

Kruche ciasteczka w cynamonie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 492

Dodano:

Odsłon: 136

Witajcie :) Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ciasteczka. Tak się składa,że uwielbiam je i jeść i piec. A te, którymi Was dzisiaj częstuję są idealnie kruche i cudownie pachnące cynamonem. A do tego proste i szybkie w wykonaniu, myślę, że składniki na pewno każdy znajdzie w kuchennej półce i lodówce. Takie ciasteczka można upiec na podwieczorek lub dla niespodziewanych gości ( niecała godzinka i są gotowe ). Do pieczenia można zachęcić dzieci, które potem z wielkim apetytem będą je zjadać, uwierzcie mi ciasteczka są tak pyszne, że zjedzą nawet gorące :) Zapraszam na ciasteczka :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • Dodatkowo:
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i jajko ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

  2. Ciasto nabieramy łyżką i dłońmi formujemy kulki, następnie obtaczamy je w cukrze wymieszanym z cynamonem.

  3. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując znaczne odstępy ponieważ kulki trochę się rozpłyną i mogą się zrosnąć.

  4. Ciasteczka pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

  5. Studzimy, podajemy i smacznego życzę.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wychodzi 2 blaszki ciasteczek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń