Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasteczka z czerwoną porzeczką.

Kruche ciasteczka z czerwoną porzeczką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 708

Dodano:

Odsłon: 1969

Pyszne kruche ciasteczka, w kształcie pierożków, bardzo słodkie, bardzo pyszne, przełamane kwaśnymi owocami. Polecam upiec na podwieczorek.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka czerwonych porzeczek
  • cukier trzcinowy według uznania
  • cukier puder do oprószenie ciastek
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia.

  2. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy po porcji owoców i cukru trzcinowego. Składamy na pół formując pierogi. Widelcem robimy na brzegach wzorek.

  3. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.


  4. Następnie ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut do zrumienienia.

  5. Gotowe ciasteczka studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wyjdzie około 16-20 pierożków w zależności jak grubo rozwałkujemy ciasto i jaką szklanką będziemy wykrawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń