Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasteczka z lemon curd

Kruche ciasteczka z lemon curd

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 373

Dodano:

Odsłon: 316

Te kruche ciasteczka z wykorzystaniem mojego ulubionego Lemon curd możesz przygotować na wiele sposobów. Zamiast Lemon curd możesz wykorzystać ulubioną konfiturę. Polecam. Z podanych składników otrzymasz około 40 szt.

Składniki

  • KRUCHE CIASTECZKA:
  • 180 g masła 82%, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki orkiszowej tortowej lub mąki pszennej
  • NADZIENIE:
  • 1 porcja Lemon curd (wg przepisu na mojej stronie)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Masło z cukrami utrzyj mikserem do białości i puszystości.

    2. Dodaj całe jajko, skórkę i sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksuj.

    3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy.

    4. Ponownie zmiksuj.

    5. Gotowe ciasto uformuj w wałek średnicy 3 cm.

    6. Zawiń w folię spożywczą i schłodź przez godzinę w lodówce.

    7. Przygotuj płaską blaszkę, wyłóż ją papierem do pieczenia.

    8. Ze schodzonego ciasta odkrawaj kawałki ciasta grubości 1-1,5 cm.

    9. Układaj na blasze w odstępach (gdyż ciasteczka urosną).

    10. W każdym ciasteczku zrób wgłębienie- niemal do samej blaszki, inaczej ciastko urośnie, a Lemon curd wypłynie z ciastka.

    11. Wnętrze ciastka wypełnij Lemon curdem około 1 łyżeczki na ciastko.

    12. Piecz w temperaturze 180°C około 15 minut.

    13. Studź na kratce.

    14. Gdy wystygną oprósz cukrem pudrem.

    15. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń