Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasteczka z żurawiną

Kruche ciasteczka z żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 318 Ocena: 3253

Dodano:

Odsłon: 321

Święta zbliżają się już wielkimi krokami. Czas zatem najwyższy, żeby zacząć zastanawiać się co na nie przygotować. Moim tegorocznym odkryciem są kruche ciasteczka z żurawiną. Będą idealnie prezentowały się na świątecznym stole obok pierniczków ;)

Składniki

  • 140 g miękkiego masła
  • 140 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 190 g mąki
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 120 g suszonej żurawiny
  • pół szklanki posiekanych białych groszków czekoladowych lub białej czekolady
  • szczypta soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło wraz cukrem i cukrem wanilinowym ucieramy na białą, puszystą masę. Następnie dodajemy do niej jajko, sól i przesiewamy mąkę wraz z sodą. Dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy żurawinę i posiekane groszki czekoladowe. Wszystko dokładnie mieszamy.

  2. Z ciasta formujemy kuleczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczamy dłonią. Ciasteczka układamy w dość sporych odstępach ponieważ sporo urosną podczas pieczenia.

  3. Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) około 25-30 minut, aż się zarumienią. Gotowe studzimy na kratce.

  4. Bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika, ciasteczek będą miękkie, ale nie przejmujcie się, tak ma być. Ciasteczka stwardnieją po wystudzeniu.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń