Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciastka marcepanowe i z wiórkami kokosowymi

Przepis dnia 2015-01-21
Kruche ciastka marcepanowe i z wiórkami kokosowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 655 Ocena: 9812

Dodano:

Odsłon: 4876

smaczne, kruche, delikatne, proste w wykonaniu ciastka w sam raz do kawy czy herbaty

Składniki

  • masło lub margaryna 22,5 dag
  • cukier 8 dag
  • maka pszenna 38 dag
  • żółtko 2
  • olejek migdałowy kilka kropel
  • marcepan 10 dag
  • wiórki kokosowe 3 łyzki
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z wszystkich składników (poza marcepanem i wiórkami) zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Dzielimy je na pół. Do jednej cześci dodajemy marcepanem i zagniatamy krótko, do połączenia sie składników, do drugiej dodajemy wiórki kokosowe i postepujemy analogicznie. Formujemy kule i chłodzimy w lodówce ok. 30 min. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5cm i wykrawamy szklaneczką lub foremkami ciastka.

  2. Pieczemy na blasze wyłozonej papierem do pieczenia ok. 12 min. w temp. 180 stopni.

  3. Studzimy, mozna posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 18 stycznia 2015 Ciastka super,tylko ta ilość podana w dag np 38dag mąki, czy 40dag byłoby stanowczo za dużo? tak samo z cukrem 8dag "ludzie nie bądźmy tacy drobiazgowi" to jest kuchnia nie apteka -)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 18 stycznia 2015 Pyszne, zapach w kuchni musiał być nieziemski. :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń