Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciastka z czekoladą i krówkami

Kruche ciastka z czekoladą i krówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4571

Dodano:

Odsłon: 1351

Każdy znajdzie coś dla siebie, zarówno miłośnicy czekolady jak i krówek

Składniki

  • Mąka pszenna 0,5 kg
  • Masło 200 gram
  • Jajka 2 szt.
  • Cukier ¾ szklanki
  • Mleko ½ szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie (16g)
  • Szczypta soli
  • Kakao 1,5 łyżki
  • Czekolada mleczna 1 tabliczka
  • Cukierki krówki ok. 5 szt.
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

  2. Masło miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, ciągle miksując. Następnie wsypujemy partiami wymieszane sypkie składniki na przemian z mlekiem. Miksujemy do uzyskania jednolitej gęstej masy (gdyby była zbyt gęsta, można dolać trochę mleka).

  3. Powstałe ciasto dzielimy na połowę. Jedną część odkładamy do osobnej miski, dosypujemy kakao i miksujemy, aby się wszystko połączyło.

  4. Czekoladę i krówki kroimy na małe kawałki. Do miski z białą masą wsypujemy czekoladę, a do miski z ciemną masą wsypujemy krówki, mieszamy łyżką, aby składniki się połączyły.

  5. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy łyżką ciasto i lekko spłaszczamy. Można robić ciasteczka dwukolorowe, kładąc po pół łyżki ciasta białego i czarnego. Najlepiej zostawiać odstępy między ciastkami, bo będą trochę rosły w czasie pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut.

    * z podanej porcji wychodzi ok. 30 ciastek

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń