Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy znajdzie coś dla siebie, zarówno miłośnicy czekolady jak i krówek
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 112
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 40
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 112
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 40
Składniki
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Masło miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, ciągle miksując. Następnie wsypujemy partiami wymieszane sypkie składniki na przemian z mlekiem. Miksujemy do uzyskania jednolitej gęstej masy (gdyby była zbyt gęsta, można dolać trochę mleka).
Powstałe ciasto dzielimy na połowę. Jedną część odkładamy do osobnej miski, dosypujemy kakao i miksujemy, aby się wszystko połączyło.
Czekoladę i krówki kroimy na małe kawałki. Do miski z białą masą wsypujemy czekoladę, a do miski z ciemną masą wsypujemy krówki, mieszamy łyżką, aby składniki się połączyły.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy łyżką ciasto i lekko spłaszczamy. Można robić ciasteczka dwukolorowe, kładąc po pół łyżki ciasta białego i czarnego. Najlepiej zostawiać odstępy między ciastkami, bo będą trochę rosły w czasie pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut. * z podanej porcji wychodzi ok. 30 ciastek