Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciastka z dżemem.

Kruche ciastka z dżemem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 372 Ocena: 5865

Dodano:

Odsłon: 2309

Robótki ręczne mojego syna ;-) oczywiście z moją pomocą,testowaliśmy przepis bohatera wyzwania z Przyślij Przepis.

Składniki

  • 28 szt.
  • 200 g miękkiego masła
  • 300 g mąki tortowej
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka( białko osobno do posmarowania ciasteczek)
  • kilka łyżek mielonych migdałów lub orzechów
  • pół szkl.marmolady lub dżemu
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć do białości,dodać przesianą przez sitko mąkę,cukier puder,wrzucić żółtka i zagnieść ciasto,uformować z niego kulę.
    Na podsypanym delikatnie mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wykrawać koła szklanką lub kieliszkiem.W środku każdego koła zrobić okrągłe wgłębienie łyżką drewnianą lub palcem,ale nie na wylot.
    Ciasteczka posmarować białkiem i posypać zmielonymi drobno migdałami lub orzechami,a na środek ciasteczka dać trochę marmolady lub dżemu.
    Piec 15 min.w temp.170 C,ciasteczka powinny się tylko trochę przyrumienić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń