Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciastka z mąką kukurydzianą

Kruche ciastka z mąką kukurydzianą

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3113

Dodano:

Odsłon: 4582

Szybkie i smaczne:)

Składniki

  • pół kostki masła
  • 125g cukru
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 125g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek waniliowy
  • powidła lub dżem
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło i cukier utrzeć, dodać jajko,dalej mieszać mikserem i na koniec dodać olejek waniliowy. Przesiać mąkę (pszenną i kukurydzianą, wraz z proszkiem do pieczenia) i dodać do masy maślanej. Wymieszać łyżką. Schłodzić przez ok. 1/2 godz.

  2. Formujemy ręką małe kulki, spłaszczamy je i palcem robimy wgłębienie, w które nakładamy odrobinę dżemu.

  3. Na blachę wyłożona papierem do pieczenia ,wykładać uformowane ciasteczka. Pieczemy ok.15 minut, zależy od pieca. Najlepsza temp. 170-180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń