Do góry

Przekąski Przepis na:

Kruche ciasto drożdzowe

Kruche ciasto drożdzowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 38

Dodano:

Odsłon: 10019

smaczne ciasto do słodkiego lub pikantnego nadzienia

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na stolnicę wsypać mąkę,wbić całe 2 jaja,2 łyżki śmietany i rozpuszczone drożdże w dwóch łyżkach cukru.Dodać pół łyżeczki soli do smaku.Miękkie masło pokroić i dodać do składników.

  2. Ciasto wyrobić i rozwałkować na taką grubość- w zależności co będziemy robić.

  3. Ja robiłam rogaliki z dżemem truskawkowym ,makowiec zawijany a także wykrawałam kieliszkiem małe ciasteczka z posypką słonego łuskanego słonecznika.Świetne są również sakiewki z gruszką z kompotu.Oczywiście ciasto po wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 16 maja 2010 Raczej" strucla makowa" ,bo makowca się nie zawija. Drożdżowe do ulubionych ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milusia1604 16 maja 2010 Jeśli lubisz makowiec z cienkim ciastem - to polecam.Bardzo łatwo się zawija i ciasto nie rozrywa się.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nelakornelia 15 maja 2010 ale śliczniusie różności, faktycznie bardzo ułatwia zrobienie jednego ciasta, przy którym jest tak wiele możliwości :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń